Leros

Om at spise ude

Vi synes det kræver lidt uddannelse at spise ude i Grækenland. De første år var vi tilbøjelige til at bestille "turistmenuer", og det synes vi ikke er specielt godt.
F. eks. rummer Zorbas menukort retten "Wienerschnitzel", som formentlig kan få mange danskeres mundvand til at løbe. Men det man får, er et stykke tørstegt kød, nogle pomfritter og en kvart citron. Så vi anbefaler at man i stedet bestiller lokale småretter. Det er oftest rigtig godt, og har man ikke bestilt nok, kan man jo bare bestille noget mere.


Dimitris

Dimitris

Er et rigtig godt valg. Virkelig god mad og venlig betjening. Efter vores opfattelse, er det øens bedste græske restaurant. Udsigten over Vromolithos-bugten er fantastisk, specielt hvis man er heldig at få et bord i første række.

De har et udmærket menukort, men serverer desuden en del retter der varierer fra dag til dag. Tjeneren forklarer meget omhyggeligt hvad det går ud på.

Er måske lidt svær at finde. Hvor den lille skråvej går fra Spilia mod Vromolithos ser man skiltet på billedet her til venstre. Man skal så gå ca. 50 meter ned ad en gyde og vil så finde restauranten på højre hånd.

Den Italienske

Er noget dyrere end de græske, men det er alle pengene værd. Og så dyrt er det jo heller ikke, det er vist sammenligneligt med en almindelig dansk familierestaurant. Et godt bud hvis man skulle have lyst til noget andet end det græske køkken.

Værterne Giusi og Marcello er begge tidligere professionelle musikere og har bl.a. optrådt på "Plænen" i Tivoli. Anders har ved et par lejligheder, som på billedet her, haft fornøjelsen af at spille lidt sammen med dem (på Marcello's originale '63 Fender Stratocaster) sidst på aftenen, når travlheden har lagt sig. Det er Marcello til højre på billedet.

Den Italienske

Kvinden til venstre er ikke Giusi, men en bekendt fra Athen på besøg den aften.
Det er Marcello der står for køkkenet mens Giusi - som godt kan minde lidt om Janis Joplin - huserer i restauranten. Find stedet i Álinda, et godt stykke ude ad strandvejen på venstre side.

TOY TZOYMA

TOY TZOYMA

Vores foretrukne frokosttaverna.

De har ikke noget menukort, så spørg tjeneren, der som regel er meget easy going og afslappet påklædt.
Vores frokost består ofte af:

  • Græsk salat
  • Tunsalat
  • Kold kartoffelsalat
  • 1 Mythos
  • 1 Heineken

Ligger på stranden i Pandeli.

Er også et perfekt sted når man lige trænger til en formiddagsbajer. Der er fred og ro og man sidder på første parket og kigger ud over vandet, som om formiddagen glitrer vidunderligt. Prøv det!

Zorbas

Efter morgendukkerten i Pandeli overtaler vi ofte os selv til at spise morgenmad ude. Og så er Zorbas et oplagt bud. Ligger direkte på stranden og serverer omeletter med frisk hjemmebagt brød - mums... Æggene til omeletterne er leveret af faderen til en af tjenerne! Salmonella? - Nææh, det har vi ikke oplevet eller hørt om.

Zorbas er også en særdeles populær aftenrestaurant. Vi synes nu der går lige rigelig 'danskerkoloni' i den om aftenen, så da kommer vi sjældent. Der er meget hyggeligere om morgenen eller ved frokosttid.

Zorbas

Zorbas
Psaropoula

Psaropoula

Ligger på stranden i Pandeli som nabo til Zorbas. Et udmærket og meget sobert sted. Men det er ligesom om der mangler lidt stemning. Her er lidt 'ferskt'. Aftenbelysningen består af en række elsparepærer og er derfor noget kold i det. Men maden og betjeningen fejler ikke noget.

Psaropoula

Paradisos, Vromolithos

Ligger direkte på stranden i Vromolithos. Et perfekt sted når man trænger til en god frokost i forbindelse med en stranddag i Vromolithos. Betjeningen er meget venlig, men også ret easy going (læs langsom) til tider.

Både ejeren og hans voksne søn er musikere, og de spiller med forskellige gæsteoptrædende hver lørdag aften i højsæsonen. Det er hyggeligt. Hvis man ikke kan tåle bouzuki-musik, skal man måske holde sig væk, og så er det nok i det hele taget en dårlig idé at holde ferie i Grækenland.

Páradisos

Paradisos

Kommer senere:
Patimenos
Drosia
Alonis, Xerokambos



Og så lige en sjov ret vi har set på et menukort:
"Lamp, cooked in oil" :-)


© Lone Møller Ørts & Anders Jørgen Ørts - Opdateret den 7. January 2019

Kommentarer kan sendes til andersSNABELAoerts.dk